ευχαριστoύμε για την είσοδο σας

ευχαριστούμε για την είσοδο σας..διαβάστε τα άρθρα μας,γίνετε μέλος στο blog μας,σχολιάστε και προτείνετε το blog σε γνωστούς και φίλους σας..!!
have a nice time...!!! :)

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Τι είναι ο Λαϊκισμός??

Λαϊκισμός είναι στάση που συναντάται τόσο στην πολιτική, όσο και στην τέχη. Είναι τάση που διακρίνεται για την υπερβολική, υποκριτική και εκ τούτου τη μη αυθεντική λαϊκότητα. Το επίθετο "λαϊκός" αναφέρεται σε αυτόν που προέρχεται από το λαό. Η "λαϊκότητα" στο χώρο της πολιτικής αναφέρεται στη συμμετοχή, την παρουσία του λαού στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και ανύψωση του σε καθοριστικό παράγοντα της ιστορίας.
Ο λαϊκισμός στηρίζεται....
....στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια (π.χ. στη διάδοση κάποιου θέματος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα).  Κοντινές έννοιες είναι η δημαγωγία, η κολακεία των αδυναμιών και ελαττωμάτων του λαού και η υιοθέτηση θέσεων και τάσεων που τον ευχαριστούν και απαντούν στο συναίσθημά του χωρίς να τον ωφελούν ή που να τον βλάπτουν μακροπρόθεσμα, με μοναδικό πάντα σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του.
Μορφή λαϊκισμού αποτελεί και η προπαγάνδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα λαϊκισμού, διαβάζει κανείς καθημερινά και στο διαδίκτυο που ως άναρχος χώρος σε κανονιστικές δομές και νομικό δίκαιο, προσφέρεται για την έκφραση μιας τέτοιας τάσης. Προσφέται εύλογα για προπαγάνδα. Όταν αυτή γίνεται από φίλους για πράδειγμα ενός κόμματος ή ενός πολιτικού άμισθα, τότε της προσδίδεται ένα ρομαντικό υπόστρωμα για χάριν κομματικού μηχανισμού και εν μέρει δικαιολογείται. Όταν, όμως, ο λαϊκισμός εκφράζεται απύθμενα από τόπους εργολαβίας και συμφερόντων που προστατεύονται επί αδρά πληρωμή, τότε είναι κατακριτέο και απεχθές.
Ένα "case study" (όπως λένε στο χωριό μου την περιπτωσιολογία) ακολουθεί και τα συμπεράσματα διασύνδεσης δικά σας...
"Η κυρία Ζωή, 93 ετών, περίμενε υπομονετικά 8 ώρες, να τελειώσει το προσυνέδριο για να χαιρετήσει τον Αντώνη Σαμαρά και να του πει κάτι.
 Όταν την πλησίασε ο Αντώνης, αυτή σηκώθηκε από την καρέκλα της και στην προσπάθεια της να στηριχτεί στο μπαστούνι της, αυτό της έπεσε κάτω.  Ο Αντώνης έσκυψε το σήκωσε, της το έβαλε στο χέρι, την οδήγησε πίσω στην καρέκλα της έκατσε δίπλα της και μίλησαν 5 λεπτά περίπου. Αφού του είπε αυτά που ήθελε του λέει να σου δώσω ένα φιλί σα μάνα. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου